Nevelkoeling

Boon Agrosystems > Catalogus > Klimaat > Nevelkoeling

Technieken – Nevelkoeling is een interessante wijze om de temperatuur te laten doelen in een stal. Te veel warmte zorgt voor stress bij de dieren en heefft een negatieve invloed op de productiviteit. Om de temperatuur in een stal te laten dalen zijn er verschillende technieken. Ventilatie is de meest voor de hand liggende vorm. Als dit niet voldoende is, zijn er aanvullende systemen. Met twee daarvan laten we u graag kennismaken. Beide kunnen interessant zijn voor het milieu én uw portemonnee.

Hoge druk nevelkoelingssysteem – Een veelgebruikte techniek is het hoge druk nevelkoelingssysteem. Daarbij worden kleine druppels water verdampt. Zo wordt warmte onttrokken aan de stal. Dat leidt tot een daling van de temperatuur. Onderdeel van het systeem is een pompeenheid die stevig, trilvast wordt aangebracht. Door middel van RVS-leidingen en ‘nozzles’ wordt de nevel verdeeld over de stal.  Het hoge druk nevelkoelingssysteem wordt vooral toegepast in de pluimveesector.

Lucht/water wisselaars  – Een andere mogelijkheid om te koelen (en te verwarmen) is het inzetten van lucht/water wisselaars. Met name bij varkens is dit heel geschikt. Dit systeem is opgebouwd uit flexibele buisjes waar vloeistof doorheen wordt gepompt. Dit kan bijvoorbeeld grondwater zijn. Op deze wijze is het mogelijk binnenkomende lucht te laten af- of toenemen in temperatuur. Andersom is het ook mogelijk de warmte uit ventilatielucht op te vangen en over te dragen aan de vloeistof. Teruggewonnen warmte kan zo bijvoorbeeld worden doorgegeven aan een warmtepomp. Deze techniek staat bekend als warmteterugwinning.

Contact – Wilt u meer weten over koeling? Neem contact op met Henk Boon. Dit kan via ons telefoonnummer 0342-417528. Of stuur een bericht naar h.boon@boonagro.nl.

Koeling project:

Klimaat producten: