Warmteterugwinning

Boon Agrosystems > Catalogus > Klimaat > Warmteterugwinning

Energiebesparing­ – Warmteterugwinning betekent voor veel ondernemers een aantrekkelijke financiële besparing doordat de aanwezige energie in de ventilatielucht wordt hergebruikt in de stal. Boon Agrosystems levert en onderhoudt systemen die hiervoor zorgdragen. Warmteterugwinning kan toegepast worden in situaties waarin een luchtwasser aanwezig is. Ook als dit niet het geval is, zijn er mogelijkheden om warmte uit ventilatielucht te benutten.

Werking – Kippen en varkens produceren een grote hoeveelheid warmte. Een substantiële hoeveelheid daarvan verlaat de stal via het ventilatiesysteem. Door het slim toepassen van warmtewisselaars en (eventueel) warmtepompen is het mogelijk om een groot gedeelte van deze energie te hergebruiken. Met name in situaties waar altijd sprake was van een structureel gasverbruik kan dit interessante perspectieven bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerverwarming voor stallen en woonhuizen, de bereiding van brijvoer en kalvermelk  of het op temperatuur houden van een zwembad.

Rendement – Warmteterugwinning levert een hoog rendement op. Gemiddeld wordt zestig tot zeventig procent besparing bereikt. Terugverdientijden van deze systemen variëren daarmee van slechts twee tot maximaal acht jaar, afhankelijk van uw specifieke situatie. In sommige gevallen is een investering bovendien aantrekkelijk vanwege belastingvoordelen en subsidieregelingen.

Inventarisatie – Boon Agrosystems is partner van Inno+. gevestigd in het Limburgse Panningen. Warmteterugwinningssystemen van dit bedrijf zijn onderhoudsvriendelijk, betrouwbaar en technisch hoogwaardig. Voordat we tot een voorstel komen maken we altijd eerst een uitgebreide inventarisatie van de situatie.

Contact – Wilt u meer weten over warmteterugwinning? Neem contact op met Henk Boon. Dit kan via ons telefoonnummer 0342-417528. Of stuur een bericht naar h.boon@boonagro.nl.